26 Aralık 2009 Cumartesi

kara lahana çorbası,KARALAHANA nasıl pişirilir,orjinal tarif


karalahana iç yağı(et yağı resmi


Karadenizin olmazsa olmazlarından kara lahana,Karadenizin milli yemeği karalahana çorbası.
bakmayın adının çorba olduğuna,öyle daldır kaşığı tarzı sulu değil.
ve kara lahana çorbasının olmazsa olmazı İÇ YAĞI,diğer ismi ET YAĞI.
bu yağ olmadımı karadenizli kara lahana yı kolay kolay pişirmez,haklı!!!
iç yağı olmadımı bu sebzenin o canım tadı tuzu olmuyor...
kara lahana sarmalarına konmaz diye belirttikten sonra birazda yapımından bahsedelim;
çok kolay bir yöntem,biraz zamana ihtiyaç var o kadar,
kış aylarında oluşumu 1-1,5 ayı bulurken yaz mevsiminde nerdeyse yarı yarı azalıyor.
istenilen miktarda iç yağ alınır,yağın yıkanması tavsiye edilmez,illede yıkarım diyenlerdenseniz,1damla dahi su kalmayacak şekilde kurulamalısınız.
sonra bildiğimiz salamura,tuzu yokmudur,hani turşu tuzu dediğimiz kaya tuzu,
yagın heryerini tuzlayarak (1 kilo yağa yarım kilo tuz)
bez torbaya koyup güneş görmeyecek,yagmur değmeyecek serin havadar bir yere asılır.
olup olmadığını etrafına yayacağı o mis kokusuyla kendini vakti gelince belli eder,
googlede baktım ET YAĞINının ne resmini ne yapımını bulamadım,öyleyse
bizden olsun dedim,
bulan olursa adresi bizede versin,linkleşelim...

üzerindeki ACI BİBER dekor işlevinden başka karalahanayla mutlak tüketilen baharattır,
birde bunula ilgili halk arasında inanış vardır ŞÖYLEKİ...
vakti zamanında LOKMAN HEKİM in yolu Karadenize düşmüş
birde ne görsün millet bir KARALAHANA yemeğidir sofradan eksik etmiyor,
vay vay çekmiş AVUdur bu demiş,birde bakmışki acı biberle yerler,
hah demiş şimdi oldu,bu da panzehiridir...
işte karalahana acı bibersiz yenmez,dediysekde öyle çok değil,
yiyebileceğiniz ölçüde yeterlidir,
kara lahana öyle kökünden toplanarak hasat edilen bir bitki değil,yeterince büyüklüğe ulaşmış yapraklar gövdeye zarar vermeden koparılarak toplanır,geriye ana gövde küçük yapraklarıyla kalır ve gine o yapraklar büyür tekrardan toplanır,
bir önceki sene mart aylarında dikilen fide bir dahaki mart nisan ayına kadar oluşumunu sürdürür tohuma kaçmaya baslanınca ya hep sökülerek yerine yeni fideler dikilir yada tohumlanmasının artması beklenerek,çiçek açmadan toplanarak sarımsakla kavrulur ki aman ALLAHım nadide bulunan bir lezzettir,hiç tatmayın en iyisi,o tadı başka hiç bir yiyecekte bulamıyor insan...
KARALAHANAnın birde AZMAN denilen cinsi var,etrafdan sorduğum kadaryla bir bilgi sahibi çıkmadı benim gözlemlediğim kadar kanaatime göre kelem lahana yani beyaz lahanayla karalahananın melezlenmesindendir.
işte bu azman lahana beyazlahana gibi bir kerede hasat edilir,o yüzden pazar ömrü kısadır,iki lahana arası çok hoş bir tadı vardır,
AZMAN LAHANA hakkında bir dip not daha karalahana ya oranla daha çabuk pişer
bu kadar bilgiden sonra...
şimdi kara lahanamızı pişirmeye başlayalım.

***KARA LAHANA çorbası 6-kişilik

1 k kara lahana,yum.büyüklüğünde iç yağı,4-5 yem kaş sıvı yağ
1 su bar.akşamdan ıslatılmış,barbunya ve 1 çay bar.mısır yarması(yoksa prinçde olur
(barbunya yerine kuru fasulyede olur)
1 büyük baş soğan,2 yem.kaş.mısır unu
1 yem.kaş.biber salcası(ekşittiği için dom.salçası konmuyor,biber salcanız yoksa hiç salça koymayınız)
yiyebileceğiniz miktarda acı biber

YAPILIŞI

yıkanmış karalahanaları yarm cm eninde doğrayalım,üzerini,1 parmk gececek su koyalım,kaynamaya başladıktan 5 dak.sonra ocağı kapatalım,süzelim,soğumaya bırakalım,
beri tarafta soğanı yemeklik doğrayalım,
tencereye et yağınını sıvı yağla beraber ekleyip soğanları kısık ateşte kavuralım,
salcayı ilave edelim,
soğumuş karalahanamızı iyice sıkıp tencereye koyalım,barbunyasını,mısır yarmasını ve ununu serpelim,yeterince tuzunu ekelim,
üzerini 2 parmak geçecek suyunu ilave edelim,soğuk sıcak farketmez...
acı biberini pişim aşamasında da yarkende serpebiliriz,
pişme süresi DÜDÜKLÜ TENCERE de 45 dakika normal tencerede kontrolü kolaydır bir kaç kere hemde suyunuda kontrol edersiniz...
yanınada mısır ekmeği varsa tutmayın KARADENİZliyi...
(mısır ekmeği yolda hamsi zamanı bitmeden geliyor)
KUTSALSOFRA afiyetler diler

3 yorum:

Armina dedi ki...

Kara lahanayı bu şekilde hiç denemedim ama nefis görünüyor, ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

İste budur be helal kardEsim

Adsız dedi ki...

acaba suyunu haşlayıp süzünce vitamin değerleri kaybolmazmı
birde karalahana için ön haşlana ve sonra 45 dk pişirme süresi açısından çok değilmi
cevap verirseniz mutlu olacağım, teşekkürler