1 Şubat 2011 Salı

salamura yaprak sarması,kış ortasında nefisss

ne iyi ettim arkadaşlar,bu yayını okuyanlar,durman sizde yaprak sarması yapmaya şöyle ekşi ekşi,gevrekçe....
yıllar varki salamura almıyordum Makromarkette tesadüfen karşıma çıkınca,baktımki incecik narin narin iyiki almışım,ince olduğu kadar ekşiliğide çok iyiydi yerken hiç limon sıkma gereği duymadık.
mutfakla yeni yeni tanışanlar yada benim usulum nasıldır öğrenmek isteyenlere tarifimiz burda ...

Malzemeler 6-kişilik

2 su b. pirinç
4 tane orta boy kuru soğan
1 çay b. sıvı yağ
1 tatlı kaş. salça
1 yemek kaşığı kuru nane
çeyrek demet ince kıyım maydanoz
1 çay kaşığı tarçın
2 yemek kaş. kuş üzümü
1 tatlı kaş. toz biber( acı tercihi size kalmış
tuz,yaklaşık 1 tatlı kaşığı
salamura yaprak sarmasında ben çam fıstığı kullanmıyorum isterseniz 1 yemek kaş. koyunuz

Hazırlanışı

kuru soğanları ince doğrayıp, 1 çay bar.sıvı yağla kavuralım,
salçayı koyup 3-5 çevirelim

yıkadğımız pirinci soğanlara ekleyip. 1 dakika kavuralım,sonra tuzu 1 su bar. suyu ilave edip,iyice
kıstığımız ocakta pirinçler suyunu çekince ocağı kapatıp kuş üzümlerini ekleyip ılımaya bırakalım.

ılınan iç harcımıza baharatları eklemeye başlayalım.
naneyi,biberini,tarçın katıp 1-2 karıştıralım.en son maydanozunu ekleyip iyice harmanlıyoruz
yaprağımız ekşi değilse yarım limon sıkabilirsiniz

Salamuranın hazırlanması;
yaprakları akşamdan ıslayacaksanız sabaha tuzunu vermiş olur,fazla vaktiniz yoksa ılık olarakyarım saate bir 3-4 defa suyunu değiştirerek fazla tuzun gitmesini sağlayabilirsiniz

Sarılması
varsa yaprakların saplarını kesin ve atmayın.
yaprağın ortasına 1 tatlı kaş. iç harç koyup sarın.

Tencerenin dibine yaprak saplarını dizin bu şekilde dibine tutmadığı gibi lezzetinide verecektir
üzerine sarmaları dizin

sarmaların üstüne düz tabak kapatın ve 2 su bar. su ilave edin. tencereyi ocağa koyun kaynamaya başlayınca ocağı kısıp 35 dakika pişirin.
pişince ılık yada soğuk olarak dilediğinizce süsleyin.
taze yaprak sarmasınında içini bu şekilde hazırlayabilirsiniz.
KUTSALSOFRA afiyetler diler...

4 yorum:

ÖRGÜÇANTAM-Hatice yazıcı dedi ki...

ellerine sağlık canım çok severim çok:)))

Cafe Pepela dedi ki...

Ekşi ekşi..
Yaprak sarmasına hayır demek imkansız!
Ellerinize sağlık.

Cafe Pepela dedi ki...

Ekşi ekşi..
Yaprak sarmasına hayır demek imkansız!
Ellerinize sağlık.

Unknown dedi ki...

Sanırım yaprak dolmasını sevmeyen yoktur,bende çok sevenlerdenım.Buradakı görüntü bır harıka ellerınıze saglık.